Liepziedu medus ir viens no izteiksmīgākajiem un visvairāk novērtētajiem medus veidiem Latvijā. Tā zaļganīgi dzintarainā krāsa, atsvaidzinošais aromāts un īpašā garša to padara īpašu. Medus tiek ievākts jūlijā liepziedu ziedēšanas laikā, kad bites čakli apmeklē smaržīgos liepziedus, lai radītu šo īpašo, bagātīgo garšas buķeti.
Garša un īpašības:
Liepu medus ir spēcīgs un atsvaidzinošs, ar izteiktu liepziedu noti. Tam ir antibakteriālas un nomierinošas īpašības, tāpēc tas īpaši iemīļots aukstajā sezonā.
Ieteikumi lietošanai:
Pievieno karstai tējai vai zāļu uzlējumiem — īpaši liepziedu, kumelīšu vai piparmētru tējai
Izcils kā dabīgs saldinātājs brokastu pārslām, jogurtam vai putrai
Lieto profilaksei saaukstēšanās laikā vai balss saišu nomierināšanai
Piemērots gan ikdienas baudīšanai, gan kā sirsnīga dāvana no Latvijas dabas!
Liepziedu medus, salīdzinot ar citiem medus veidiem, satur vairāk C un B grupas vitamīnus, tai skaitā biotīnu un niacīnu.
Biotīns piedalās ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu vielmaiņā, palīdzot pārvērst šīs uzturvielas enerģijā. Šī enerģija nodrošina degvielu daudzām ķermeņa funkcijām. Biotīns veicina labu ādas veselību un palīdz regulēt zema blīvuma (slikto) holesterīnu un cukura līmeni asinīs. Biotīns ir nepieciešams arī, lai veidotos keratīns – proteīns, kas nodrošina veselīgu nagu un matu struktūru.
Niacīns (B3 vitamīns) ir būtisks nervu sistēmas veselībai. Tas palīdz uzturēt labu garastāvokli un var veicināt nervu sistēmas optimālu darbību.