Īpašības
Zinātnieki novērojuši šādas medus īpasības:
- medum ir antioksidanta, antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības, sirdsdarbību uzlabojošs un asinsspiedienu mazinošs efekts;
- medum piemīt spēja uzlabot gremošanas trakta funkcijas un stiprināt aknu darbību.
Iegūšana
Medu bites iegūst no dažādu ziedu nektāra, kuru tās bagātina ar fermentiem, minerālvielām, vitamīniem un citām bioloģiski aktīvām vielām.
Ziedu nektārā ir augsts ūdens saturs (80%), tāpēc, lai medu varētu uzglabāt, bites medu nogatavina, proti, samazina ūdens saturu tajā līdz 15 – 20%. Kad medus ir nogatavināts, bites aizvāko medus šūnas ar vaska kārtiņu.
Labā laikā medus vācēja bite dienā izlido pat 10 reizes. Lai savāktu vienu kilogramu medus, nepieciešams vismaz viens tūkstotis bišu, kas apmeklē 4 – 5 miljonus ziedu. Vienas dienas laikā 250 bites var savākt tikai tējkaroti nektāra, kuru pārstrādā apmēram tik pat daudz stropā dzīvojošo bišu.
Sastāvs
Medus satur dažādus cukurus, tai skaitā vienkāršos cukurus – glikozi un fruktozi, kas viegli uzsūcas cilvēka organismā un kalpo kā spēcīgs enerģijas avots. No minerālvielām medū konstatēti 37 elementi. Sevišķi daudz medū ir kālija, fosfora, kalcija, hlora, sēra, nātrija un magnija. No mikroelementiem medū ir dzelzs, mangāns, varš un kobalts. Medū konstatēti fermenti, tai skaitā invertāze, amilāze, diastāze, fosfatāze, katalāze, lipāze. Medū sastopamas 23 brīvās aminoskābes. Medū galvenokārt ir B grupas vitamīni, arī A, C un E vitamīns.