Cidonijas
Cidonijām ir liela nozīme cilvēku veselībā, tai skaitā, imūnsistēmas nostiprināšanā, sekmējot pretošanos infekcijas slimībām. To nodrošina augstais vitamīnu fenolo savienojumu un minerālvielu saturs.
Cidoniju augļi
Cidoniju augļi C vitamīnu satur apmēram trīs reizes vairāk nekā citroni. Cidoniju augļi satur arī pektīnvielas, fruktozi, organiskās skābes, A, B1, B2, E un PP vitamīnu, kā arī minerālvielas ‒ kāliju, magniju, fosforu, nātriju, dzelzi. Augstais fenolu un C vitamīna saturs cidoniju augļos piešķir tiem antioksidantu īpašības.
Cidoniju sula
Cidoniju sulai ir augstvērtīgāks ķīmiskais sastāvs kā citronu sulai. Cidoniju sulā:
1) vitamīna daudzums ir 45-78 mg/100ml, bet citronu sulā 23-40 mg/100ml;
2) ir lielāks ābolskābes daudzums;
3) ir dzintarskābe, kas nav sastopama citronos. Dzintarskābei cilvēka organismā ir liela bioloģiska nozīme ‒ tā piedalās šūnu elpošanas procesos;
4) smaržīgo polifenolu savienojumu daudzums var būt līdz pat divām reizēm augstāks nekā citronu sulā;
5) nozīmīgs ir arī tāds bioloģiski aktīvs savienojums kā epikatehīns, kas nav atrasts citronu sulā. Jaunākos pētījumos zinātnieki ir izvirzījuši pieņēmumu par flavonoīdu iedarbību – līdztekus antioksidantu īpašībām tiem piemīt citi pozitīvi iedarbības mehānismi, kas ir saistīti ar smadzeņu šūnu bojājumu samazināšanu.*
* Dr.sc.ing. Dalija Segliņa “Krūmcidonijas – citronu vietā? Kas tajās vērtīgs un kā izmantot”, Dārzkopības institūts, vadošā pētniece